tukevasti tuuliajolla

tukevasti tuuliajolla

tiistai 13. tammikuuta 2015

Itseään paremmassa seurassa

Nuoret ja nuoret aikuiset ovat mukavaa seuraa. Useasti heidän seurassaan kylläkin huomaa miettivänsä, mikähän bändi tuo on tai kenestä laulajasta nyt puhutaan tai huomaa olevansa aivan out muuten vaan. Kuitenkin joka kerta heidän seurassaan saa nauraa vatsansa pohjasta, hämmästyä heidän syvällisiä ajatuksiaan, kohteliaisuuttaan, taitoansa keskustella ja ottaa huomioon toinen ihminen. Mukavaa on myös huomata joskus voivansa näin keski-ikäisenäkin, että voi jonkun neuvon osata antaa.


Viimeiset viisi päivää olemme saaneet nauttia tällaisesta erityisen hienosta seurasta. Ensiksikin kolmikkomme ope pääsi hamamiin kylpemään suomalaiskollegoidensa kanssa. Cemberlitas hamamia, Euroopan puolella, pidetään Istanbulin kauneimpana - ja kaunis se kyllä olikin! Meitä onnisti, sillä keskellä arkipäivää, saimme kylpeä lähes tyhjässä hamamissa. Lököttely kuuman kivilaatan päällä oli upeaa. Hamamissa ei edes peseytymisestä tarvitse huolehtia itse, vaan sitä varten paikalle saapuu pesijänainen. Hän reippailla otteillaan ensin pesukintaan kanssa höykyttää lököttelijän nahkaa joka puolelta. Sen jälkeen vuorossa oli saippuointi. Valtavia saippuatuprukkeita tiputetaan isosta kangaspussukasta joka puolelle pesua tarvitsevaa, jotta asiakas saadaan pestyä putipuhtaaksi. Lopuksi vielä hiukset ja huuhtelu... ja olo on kuin valkopyykillä pesukoneen jälkeen. 32 e hintakaan ei päätä huimannut, tosin Aasian puolella on tämäkin huvi selkeästi paljon halvempaa...ensi kerralla sitten sinne!



Puhdistautumisten jälkeen oli aika lähteä kohti lentokenttää. Sinne kiersimme kaupungin muurien kautta. Itä-Rooman massiiviset 1600-vuotiaat muurit seisoivat edelleen jykevästi paikoillaan, hieman kolhuja saaneena milloin maanjäristysten vuoksi ja milloin turkkilaisten toimesta.




Lentokenttä on hauska paikka. Päälimmäisenä on aina odotuksen tuntu. Joko on itse lähdössä jonnekin tai odottaa jotakuta tulevaksi. Vaikka välillä joutuu sanomaan haikeana "heippa" pitkäksikin aikaa, niin kuitenkin siinäkin jää positiivisena odottamaan toisen jälleentapaamista. Siinä oli taas hymy herkässä, kun kaksi kivaa J:tä asteli aulan ovista sisään ja pääsi halaamaan.

Tervan ja tyrnin tuoksuiset tuliaiset, tonttukynttilää ja mustikkaglögiä ..."ihan vaan siksi, koska joulu on aina ja varsinkin vielä tammikuussa".
Päätimme, että tytöt saavat kokea todellista Istanbulia. Löydettiin "mukavat" ruuhkabussit, pienissä väleissä pujottelevat taksit,  historiallinen Istanbul, tuliset turkin pippurit, oikeat kebabit, Ayranit,  innokkaat kauppiaat, nopeasti vaihtuva sää, ystävälliset auttajat (kiitos Siten porttivahdeille!) ja lukuisat kaupat.

Galata-torni




Kolossaalinen keisari Justinianuksen 500-luvulla rakennuttama Hagia Sofia sykähdyttää edelleen. Kerrotaanpa keisarin huutaneen kirkon valmistuttua: "Olen voittanut sinut kuningas Salomo". Kirkkona Hagia Sofia sai palvella yli 900 vuoden ajan. Itä-Rooman, eli Bysantin keisarikunta supistui hiljalleen pelkäksi Konstantinopolin kaupungiksi, jonka ottomaanit, eli turkkilaiset valloittivat 1453. Sulttaani ratsasti kaupungin puolustuksen murruttua sisälle Hagia Sofiaan ja huusi islamin uskontunnustukset. Tämän jälkeen vanha rakennus muutettiin moskeijaksi ja siihen rakennettiin kiinni minareetit. Turkin tasavallan alkuaikoina Hagia Sofiasta tehtiin museo ja esiin on otettu kirkolliseen aikaan liittyviä mosaiikkeja.



'



Katsastimme myös oman aikansa suurimman hippodromin, hevosajojen näyttämön, jonka katsomoon mahtui istumaan 80 000 ihmistä. Keskellä ajorataa seisoo uljaana egyptiläinen obeliski n. vuodelta 1490 e.Kr.


Juttua, naurua ja pölhöä toimintaa riitti! Pitkän päivän illan kulutimme Pitkän Jussin majatalon seurassa. Kiitos ja kumarrus vierailustanne!


Kuu möllöttää "väärin päin".

2 kommenttia:

  1. Mukava oli lueskella teidän blogia ja katsella kuvia, aivan kuin itsekin olisi matkalla käynyt. Iloista talvea sinne teille kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla...ja nojatuolimatkailu on sekin oikein mukavaa. Terveisiä sinne!

      Poista