tukevasti tuuliajolla

tukevasti tuuliajolla

torstai 15. helmikuuta 2018

exploring the city and the fridge is full

Mistä tietää, että pikkuhiljaa alkaa kotiutua uusiin ympyröihin? No, sen vain jossain vaiheessa huomaa. Silmätpyöreenäsuuauki -fiilis vaihtuu tuttuuden tunteeseen ja täysinäiseen jääkaappiin. Kyllä! Jääkaappi kertoo, koska tavallinen arki alkaa. Alussa se on aina tyhjä, sisältäen vain juuri ja juuri sen verran tavaraa, että saa nälän pidettyä loitolla. Vähitellen lähiputiikit ja paikalliset tuotteet tulevat tutuiksi ja yrityksen sekä erehdyksen kautta oppii ostamaan oikeaa maitoa, jogurttia, juustoa, leikkelettä yms. Täällä rasvaisempi maitotuote on sininen ja vähärasvaisempi punaista.  Arkiarsenaali ketsupista kaurahiutaleihin (no, ei ne meillä jääkaapissa ole!) lämmittävät meitä läsnäolollaan keittiössä. 

Eilen vierailin kolmatta kertaa noin kaksikymmentä neliöisessä lähiputiikissamme, jota kutsumme Siwaksi. Myyjä (aina sama) ei osaa englantia ja minä en vielä edes numeroita hebreaksi. Hyvin olemme kuitenkin joka kerta saaneet asiat selvitettyä ja kauppalaskut hoidettua. Eilen saapuessani kassalle maksamaan, myyjä kipa päässään tervehti minua sanomalla: "Welcome to Jerusalem!" Oli varmaankin tajunnut minusta tulleen vakiasiakas.



Kipa on pieni päähinen, jota juutalaiset miehet käyttävät erityisesti rukoillessaan. Täällä Länsi-Jerusalemissa kipa on kuitenkin ihan yleisesti arjessa miesten päälaella. Tietyissä paikoissa, esimerkiksi Itkumuurilla, myös ei-juutalaisten toivotaan pitävän kipaa. Kipoja löytyy kaikissa väreissä ja kuvioissa. Tämä kipakauppa löytyi Jaffa-kadulta. 

Toinen yhtä tutuksi tullut näky on hummus. Hummusta löytyy kaikista ruokakaupoista pienimmästä suurimpaan. Suomessakin saa hummusta, kuitenkin parhaat hummukseni oon syönyt Rauman Lapin Ruonan kylässä ja täällä Israelissa. Hummus onkin jääkaappimme vakiotuote. Parasta hummus on oliiviöljyn ja hieman tulisten mausteiden kanssa leivän palalla lautaselta kauhoen.


Eilen saimme kevään YO-kirjoitusten lukulomalaisen seuraksemme, mukanaan tilaamamme suomalaisuudet...aaaah! Ja koska aina odotettavissa oleva tuttavuus, vatsapöpö, tälläkään kertaa ei meitä unohtanut, tilasimme sen karkottajaksi myös mustikkakeittoa. 

Henkilön Menossa Taas Piittala kuva.

Iso ja merkittävä rooli kotoutumisessa on pelit ja vehkeet. Nyt pelittää JBL, tuttavallisesti Jay ja miniminivideotykki, jotka tuotettiin Suomesta lukulomalaisen laukuissa, sillä ne todellakin on halvempia siellä!!!! Jos haluat tulla hyvälle tuulelle. kuuntelepa https://www.youtube.com/watch?v=O8xGaE4S2gk


Kuopus aloitti lasten kyläilyt äidin ja iskän luokse. Jos koti voi tuntua joskus vielä enemmän kodilta, on se silloin, kun saa rakkaimpiansa luokseen <3. Tässä kaupungissa ja maassa eivät vierailtavat ja tutustuttavat kohteet lopu, hyvää ruokaa ja aurinkoisia päiviä riittää ja Sherut-taksi kuljettaa järkevään hintaan lentokentän portilta meidän kotiportille. FINE WITH ME!



valotaidetta Jaffa-kadulla



3 kommenttia:

  1. Kiva seurata elämäänne täällä,ja herkulliset tuliaiset Suomesta:)
    Minusta kauppojen valmis hummus ei ole mistään kotoisin;ne ovat täynnä E-sitä ja E-tätä. Hummuspaikoissa ihan eri juttu,kun tekevät sen itse alusta lähtien. Mukavaa viikonloppua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on hyvä tieto! Kiitos! Siispä maistelemaan ero paikkojen humuksia.

      Poista
  2. ”What gets out hummus?!” asks Pheobe :)
    -tättä-

    VastaaPoista