tukevasti tuuliajolla

tukevasti tuuliajolla

perjantai 11. lokakuuta 2019

Päivä nolla?

Erilaiset scifi-elokuvat ja sarjat ovat takoneet mieliimme maailmanlopun visoita tai vaihtoehtoisia todellisuuksia. Ihmiskunnan normaali elämänrytmi on poissa,  tuntemamme sivilisaation loppu on tullut, kaupat ovat lukittuja tai tyhjiä, kadut huutavat autiuttaan, zombiet uhkaavat eloonjäämisestä taistelevia walkingdeadien tunnareiden soidessa taustalla.Moni turisti varmaan hieraisi kerran jos toisenkin silmiään kuluvan viikon tiistai-iltana Israelissa liikkuessaan. Tai jos joku oli mennyt nokosille jetlagin väsyttämänä ja herää keskiviikkona unisia silmiä hieroen, mitä silloin näkee tai luulee näkevänsä? Vähintään voi luulla maailmanlopun koittaneen. Onko Jeesus tullut hakemaan omiaan ja jättänyt minut tänne, vaikka olen näin lähellä Öljymäkeä vai onko Iran saanut ydinpomminsa valmiiksi ja kaikki muut ovat pommisuojissa piilossa? Vai onko se paha, paha virus päässyt pakoon laboratoriosta ja nujertanut 99% ihmiskunnasta, samaan aikaan kun olen nukkunut huolettomana hotellissani ?

Tai entäs erilaiset luonnonsuojeluryhmät, jotka pyrkivät vähentämään kaupunkien keskustojen liikennettä yhdeksi päiväksi tai edes pariksi tunniksi. Mitäs te siellä puuhastelette saamatta aikaan oikein mitään. Tulkaa käymään Israelissa! Avain sana on Yom Kippur, suuri sovituspäivä. Tämän merkillisen 24 tunnin aikana maailma sananmukaisesti pysähtyy. Kaikki zombie-fanit ja maailmanlopun odottajat, tulkaa imemään tunnelmaa, kun valtatiet loistavat autiuuttaan. Tai kaikki (anteeksi ilmaisuni, mutta on tyylikeino ei kannanotto) "viherpiipertäjät", tulkaa katsomaan ja ihmettelemään, kun suurkaupungeissa kuulee lintujen laulun joka korttelissa. Tai ainaisia laihdutuskuureja yrittävät, tulkaa kaupunkiin, jossa kaikki, siis kaikki, jopa 24/7 kaupatkin ovat kiinni täyden vuorokauden, ravintoloista puhumattakaan. Sohvaperunatkin joutuvat etsimään muuta tekemistä, koska telkkarista ei tule mitään.
Israelilaisille päivä, kuten ehkä edellä kerrotusta ymmärtänet, on erityisen pyhä ja merkityksellinen. Se päättää juutalaisesta uudesta vuodesta alkaneen katumuksen jakson. Silloin voidaan pukeutua valkoisiin, joka kuvaa katumuksesta saavutettua puhtautta synneistä. Valkoisia vaatteita merkittävämpi, ainakin lapsille on tyhjät kadut ja valtatiet. Niiden liikennevalojen keskellä lapset opettelevat pyöräilemään tai hyppelevät yli kaistaviivojen. Joka puolella ympäröi valtava rauha, keskellä suurkaupunkia se tuntuu kuin unelta.Mutta jos ensi vuonna tulet tätä paikan päälle ihmettelemään, muista tulla ajoissa. Israelin lentokentät ovat yhtä hiljaisia Yom Kippurin ajan kuin koko muukin maan liikenneverkko. Siinäkin on ihmettelemistä, ainakin "kaikki mulle heti ja aina"- länkkäreille.

2 kommenttia:

  1. Min' niin pidän tuosta päivästä nimenomaan sen vuoksi kun kaikki pysähtyy, edes kerran vuodessa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo päivä on kyllä ihmeellinen ja ihanan rauhallinen.

      Poista