tukevasti tuuliajolla

tukevasti tuuliajolla

keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Israel hiljenee...

Täällä asuessa törmää välillä kummallisiin asioihin. Tänään kohtasimme yhden sellaisen. Koko Israel hiljeni tänään alkuillasta Jom Kippurin viettoon. Suuren sovituspäivän vietto on juutalaisista juhlista kaikkein pyhin ja juhlallisin. 


Jom Kippurina paastotaan kaikesta syömisestä ja juomisesta runsaan vuorokauden ajan. Koko Israel sananmukaisesti pysähtyy. Kaupat, pankit, postit ja muut virastot sulkevat ovensa, kuten myös kaikki ravintolat ja pubit. Julkinen liikenne ei kulje, ei edes taksit aja. Vain poliisi, ambulanssi ja paloauto vilkuttelevat valojaan. Jopa lentokenttä sulkeutuu.
Itse lähdimme haistelemaan illan tunnelmaa tyhjille kaduille. Iloiset ihmiset kuljeskelivat keskellä ajokaistoja mitä erilaisimmilla tavoilla. Kaikki selvästi nauttivat hiljaisuudesta ja autottomasta ympäristöstä. Erityisen paljon nauttivat lapset, jotka hyödynsivät Jerusalemin alamäkiä lasketellessaan niitä rullalaudalla, polkupyörillä, rullaluistimilla tai muilla ihmevekottimilla. Moni oli pukeutunut valkoiseen asuun. Synagogat olivat täynnä rukoilijoita.
 Jom Kippurin kohokohta oli, kun ylipappi meni temppelin Kaikkeinpyhimpään ja vei sinne uhrieläimen verta. Temppeliä ei enää ole, nyt rukoileminen korvaa uhrin. Tänään juutalaisten pyhin paikka, kadonneen temppelin merkittävin jäänne Itkumuuri täyttyi valkopukuisista rukoilijoista. Syyskuun juhlallisuudet jatkuvat jo muutaman päivän jälkeen lehtimajajuhlilla. Ne kestävätkin sitten yli viikon. Jokunen lehtimajakin on jo ilmestynyt kotien pihoihin ja parvekkeille. Mutta olipa ihana kokemus tämäniltainen kaupungin rauhallisuus, valkoisissa vaeltavat ihmiset, onnelliset lapset alamäissä menopeleineen. Joskus on vain niin hyvä rauhoittua ja hidastaa menoa, vaikka vain vuorokaudeksi. Ja ennen kaikkea Muista rukoilla! Gmar Chatimah Tova!

2 kommenttia:

  1. Minä aina oikein odottelen tätä pyhää, sillä tämä hiljaisuus kerran vuodesssa ja liikennettömyys on niin ihanaa:) Täällä omalla alueellani ei tuota näe samalla tavalla tuota uskonnollista puolta mikä näkyy Jerusalemissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, aivan IHANA pyhä, tuo rauha ja hiljaisuus on kuin koto-Suomesta.

      Poista