Eilen ja tänään on juhlittu purimia. Koko Jerusalem tuntuu olevan yhtä karnevaalikaupunkia. Lapsista vanhuksiin suuri osa ihmisiä kulkee puettuina ja maskeerattuina mitä erilaisempiin naamiaisasuihin. Löytyy tuttuja satuhahmoja, supersankareita, prinsessoja, leffatähtiä, suuria ja pieniä, puujaloilla ja ilman. Kaikilla tuntuu kuitenkin olevan leppoisa tunnelma päällä, poliittiset jännitteet tai arjen huolet ovat vähäksi aikaa pois katukuvasta ja mielestä.
Yleisesti syötävä herkku on ns Hamaaninkorva, eli kolmionmuotoinen täytetty leivos. Purim on myös siitä erikoinen juhla, että muuten niin tiukasti normeista kiinni pitävät ortodoksijuutalaiset laittavat ehkä liiankin rennon vaihteen päälle ja viettävät tänä yhtenä iltana vuodessa, no miten sen nyt ilmaisisi, ns, suomalaisen vapun. Myös nuoriso valvoo pitkälle yöhön saman kostean harrastuksen parissa. O tempora, o mores.
Purimin tausta on Esterin kirjan tapahtumat Vanhassa testamentissa. Juutalaisia asui Persian imperiumin alueella, osa ei ollut palannut takaisin pakkosiirtolaisuudesta. Persian hallitsijan Ahasveroksen hovissa taistelivat vallasta antisemitisti Haaman, joka halusi tuhota kaikki juutalaiset ja benjaminin heimoon kuuluva Mordokai, joka yhdessä kunikaan suosikkivaimoksi kohonneen israelilaisen Esterin kanssa onnistuivat estämään jo määrätyn juutalaisten joukkosurman. Tapahtumien aikaan liittyi Persian kuninkaan kuusi kuukautta kestäneet viinin huuruiset pidot ja Esterin, Haamanin ja Ahasveroksen yksityiset, myös viinillä vauhditetut tapaamiset. Näin runsas alkoholinkäyttö selittyy Esterin kirjan tapahtumilla. Samalla karnevaalitunnelma nousee riehakkaasta pelastumisen kokemuksesta, juutalaisia uhanneen joukkotuhon tilalle tuli pelastus. Siksi ihmiset juhlivat täysin rinnoin ja iloisesti, elämä voitti kuoleman. Esterin kirjassa on kyllä aineksia aikamoiseen Hollywood-spektaakkeliin, jonka rinnalla Kauniit ja rohkeatkin kalpenevat. Eipä ihmisten touhut ole juuri vuosituhansien kuluessa muuttuneet. Täytyypä taas lukaista tämäkin kirja.
Hauskat kuvat:) Minä laitoin blogiin Tel Avivin menosta, joka torstaina oli aika lapsiperhekeskittynyttä. Tel Avivissahan purim on päivää aikaisemmin,mutta sitä vietettiin myös eilen perjantaina siellä:)
VastaaPoistaAikamoista menoa ja tunnelmaa tälleen ensikertalaiselle nähtäväksi. Luin jostakin, että puvut eivät liity mitenkään Esterin kirjaan, vaan ovat jalkautuneet Puurimiin katolisen kirkon laskiaisjuhlista ennen paaston aikaa.
PoistaSulla oli taas hienot kuvat blogissa!