tukevasti tuuliajolla

tukevasti tuuliajolla

maanantai 12. maaliskuuta 2018

lukulomalainen turistina

Tänään ne taas alkoi...jo neljännen kerran äidin ja iskän roolissa. Aamulla puhelimella soitto Suomeen ja kaukovarmistus siitä, että ylioppilaskokelas on herännyt äidinkielen kirjoituksiin. Herätty oli ja kahvia keiteltiin jo termariin. Tämä kokelas on sitä maata, että jossain vaiheessa päivää mukavasti hymyilevä nuori mies muuttuu äreäksi, jos aamun kahvikuppi on jäänyt saamatta. Siksi siis on erittäin tärkeää aloittaa eväiden valmistelu kirjoituksiin täyttämällä termari kahvilla.


Ennen kirjoituksia nuori mies kunnioitti meitä läsnäolollaan, mikäs sen mukavampaa. Kolme viikkoa kului hujauksessa. Turisteilun ohessa tuli ihan oikeesti luettuakin, mutta vielä tunnelmia nähtävyyksien ja kokemusten ääreltä. Tässä maassa niitä riittää!

Ehtoollishartaudessa Felm-keskuksen kirkkosalissa
 

Masada ja Kuollutmeri


Masadan vuori sijaitsee Juudean erämaassa. Tänään huipulle pääsee mukavasti maisemia ihaillen köysirataa pitkin, mutta tottahan miesväen piti historiaa kunnioittaen kävellä ylös jyrkkää Käärmepolkua pitkin. Keskimäärin matka kävellen ylös kestää 50 minuuttia, mutta tällä kertaa aikaa kului vain 35 minuuttia.

näkymä Kuolleellemerelle

Aikanaan linnoituksessa olleiden huoneiden seinät olivat kauniin värisiä ja lattioita koristi upeat mosaiikit.


Masada on kuningas Herodeksen rakennuttama vuorilinnoitus, jonne ensimmäisen juutalaisodan viimeiset juutalaiskapinalliset asettuivat vuonna 72 jKr. Roomalaiset piirittivät linnoitusta pitkään, kunnes vasta rakennettuaan valtavan hyökkäysrampin muuria ja piiritystornia vasten, pääsivät valtaamaan linnoituksen. Valloittajat eivät kuitenkaan löytäneet hengissä kuin muutaman piiloutuneen naisen ja lapsen. Heiltä roomalaiset kuulivat, että varman tappion ja orjuuden uhatessa, juutalaiset olivat valinneet kuoleman, niin että vanhimmat ja johtajat olivat surmanneet muut ja arpomalla valittu viimeinen johtaja oli surmannut itsensä.

pohjoisen palatsin pienoismalli
pohjoinen palatsi tänään

synagoga

alas meneminenkin sai reidet tutisemaan


Hikisen Masadaa ylös ja alas reippailun jälkeen oli mukava kellua Kuolleessameressä, joka onkin oikeasti järvi. Se on maan pinnan matalin paikka, jossa elää vain joku harva bakteerilaji. Uimataidotonkin voi hyvillä mielin pulahtaa sinne, sillä Kuolleenmeren suolapitoisuus on yli 30%, joten siellä vain kelluu eikä uppoa ollenkaan. Sukeltamista en suosittele ;)


Piipahdus Länsirannan puolella toi lukulomalaiselle mieleen vuoden Istanbulissa, tunnelma ja meininki oli tutunoloista. Lähdimme Itä-Jerusalemin puolelta bussilla (kaikki Jerusalemin bussit eivät voi Länsirannan puolelle ajaa). Päästäksemme Länsirannan puolelle, ylitämme check pointin mennentullen. Mennessä vain ajamme tsekkarin ohi, mutta takaisin tullessa bussiin tulee aina kaksi Israelin sotilasta tarkastamaan passit. BTW tähän kohtaan voin suositella lukemaan YLE:lläkin pitkään työskennelleen toimittajan Rony Smolarin varsin tuoretta kirjaa  Täällä Rony Smolar, Jerusalem.



tottakai tie vei tänne....


Jasser Arafat -museo



öööö? 
Jaffa-kadulta, ihan kodin naapurissa, löytyy kaikkia ihania ruokapaikkoja. Kävelymatkan päässä on tärkeimmät Raamatun historian paikat: Puutarhahauta, Pyhän haudan kirkko, Itkumuuri, Vanha kaupunki, Daavidin kaupungin kaivaukset, Öljymäki ja monet muut.


kuningas Daavidin  (n. 1000 eKr.) kaupungin kaivauksilla
Kuningas Hiskian (n. 700 eKr.)) vesitunneleissa pääsi kahlaamaan ahtaissa oloissa vettä polviin asti. Vesitunneli löydettiin 1800-luvulla. Tunneli johti vettä kaupungin sisälle ja se rakennettiin turvatoimena, jos kaupunki joutuu pitkäksi ajaksi piiritetyksi.  Salaisen tunnelin kaivaukset aloitettiin eri päistä. Keskellä kaivauksia työmiehet kohtasivat, mistä on säilynyt kirjoitus (alempi kuva) meidän luettavaksemme: ”Ja tällä tavalla tunnelin kaivaukset saatettiin päätökseen: Kun [… kivenhakkaajat iskivät?] hakuillaan, kummatkin kaivausryhmät kulkien toisiaan kohti, ja kun vielä oli kolme kyynärää jäljellä, voitiin kuulla äänet, joilla miehet kutsuivat toisiaan, koska ääni voimistui oikealla puolella [ja vasemmalla puolella?]. Sinä päivänä, jolloin kallio murrettiin, kivenhakkaajat iskivät toistensa suuntaan ja hakut osuivat toisiinsa, ja vesi virtasi lähteestä altaaseen […].”

Tunnelin leveys vaihtelee puolesta metristä metriin ja korkeutta on pari metriä sekä pituutta yli 500 metriä! Tämä paikka ehdottomasti kannattaa kokea!



Öljymäki
Pyhän haudan kirkko Vanhassa kaupungissa on yksi Kristittyjen pyhimmistä paikoista, jossa on aina valtavsti turisteja ja pyhiinvaeltajia ja pyhän tuntu on siinä härdellissä kovin kaukana. Mutta niin hieno paikka ja mielenkiintoinen kaikin puolin, että se ansaitsee oman blogipäivityksensä myöhemmin.



Itkumuurilla
TEL AVIV ja JAFFA jäi lukulomalaisen viimeisen matkapäivän kohteeksi. Päivän siellä vietettyämme nuori mies totesi:"Muuttakaa tänne!" 


Tel Aviv-Jaffa on kaksoiskaupunki, joka sijaitsee Välimeren rannalla. Tel Aviv rakennettiin vanhan Jaffan (Joppe) pohjoispuolelle. Jaffasta, vanhasta satamakaupungista, löytyy mainintoja jo 2500 eKr. Täältä profeetta Joona lähti kohti Tarsisia, vaikka hän oli saanut Herralta käskyn mennä Niiniveen. Merellä nousi ankara myrsky ja Joona katsottiin siihen syypääksi. Veteen heitetyn vastentahtoisen profeetan nielaisi valas kolmeksi päiväksi. Siitä muistuttaa lukuisat valaspatsaat ympäri kaupunkia.








Vanha Jaffa on täynnä ihania kujia ja kaikenlaista taidetta.


Roomalaiskatolinen, fransiskaanien Pyhän Pietarin kirkko Jaffassa on 1600-luvulta. Se on jouduttu rakentamaan tuhoamisten jälkeen uudelleen pariin kertaan ja kirkon nykyinen barokkityyli peräisin 1800-luvun lopulta. Pyhän Pietarin kirkko on häikäisevän kaunis sisältä ja mukavan viileä rauhoittumispaikka.



taivaan portin avaimet

keskellä kaupunkia.......

auringonlasku


Huippua Matias, että olit luonamme! Tuu pian uudestaan! 

Tsemppiä kirjoituksiin <3 

2 kommenttia:

  1. Hienoissa paikoissa kävitte:) Toissa vuonna kävin retkellä Länsirannalla , ja Palestiinan puolelle, meidät vietiin myös katsomaan tuota Arafatin hautaa Ramallahissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juuri maahan tulleena yrittää kovasti haistella ja tunnustella ja tutustua kaikkeen.Paljon on oppimista ;)

      Poista