Tänään päättyi 9-päiväinen Jerusalemin valojuhla. Tänä vuonna oli 10. juhlavuosi. Enpä tiedä, millaiset valojen ilojuhlat aiemmin ovat olleet, mutta ainakin nämä festivaalit saivat itseni huokailemaan ihastuksissani vanhaa kaupunkia ja sen muurin läheisyydessä kierrellessäni.
Olimme ajoissa paikalla, heti illan hämärtyessä. Pääsimme kulkemaan vanhan kaupungin kapeita, kauniita kujia rauhassa, välillä pysähtyen ihastelemaan ja kuvaamaan. Tunnin vaeltamisen jälkeen myös muut olivat löytäneet tiensä valojen maailmaan.
Joka vuosi Jerusalemin valon juhliin saapuu satoja tuhansia vieraita Israelista ja joka puolelta maailmaa. Valotaiteilijat Israelista ja ulkomailta ovat luoneet toinen toistansa upeampia moderneja taideinstallaatioita.
Juhlien teemana oli yhteishenki. |
Upein valoshow oli ehdottomasti Hurva synagogan seinillä. Synagoga sijaitsee Hurvan aukiolla vanhassa kaupungissa, juutalaiskorttelissa. Se on rakennettu 1700-luvun alussa, mutta muslimit tuhosivat sen 1721. 140 vuoden ajan synagoga oli raunioina, jolloin se tunnettiin myös nimellä "Hurvan rauniot" tai vaan "raunio". Vuonna 1864 Hurva saatiin avattua uudestaan. Siitä tuli erityisesti askenasijuutalaisten pääsynagoga.
Israelin itsenäisyysodassa vuonna 1948, Jordanian arabilegioona valloitti kokonaan Jerusalemin vanhankaupungin, juutalaiset karkoitettiin ja Hurvan synagoga tuhottiin jälleen. Israelin valloitettua Jerusalemin vanhan kaupungin kuuden päivän sodassa vuonna 1967, Hurvan synagogan jälleenrakentamisen suunnittelu alkoi. Monivaiheisen suunittelun jälkeen synagoga päätettiin rakentaa 1800-luvun tyylin mukaisesti. Nyt Hurvan synagoga seisoo jykevänä juutalaiskorttelin maamerkkinä vanhassa kaupungissa.
"Tää olis niinku mun kivipaasi." |
Kun vanhan kaupungin kujilla kurkkii hieman porttikongien taakse, löytää upeita sisäpihoja kukkineen ja valoineen. |
Suloisimmat valoteokset löytyivät vanhan kaupungin ulkopuolelta, heti muurien läheisyydestä. Siinä meidän ihastellessamme suomeksi upeita ihmis- ja eläinhahmoja, kuulimme takaamme kysymyksen: "Ettekö ole nähneet näitä jo Helsinki Luxissa tai Jyväskylässä?" Saimme tutustua näiden upeiden taideteosten luojaan Alexander Reichsteiniin. Hän on moskovalaissyntyinen, jo pitkään Suomessa vaikuttanut ja palkittu taiteilija. Hänen teräslankaiset uv-valossa eloon heräävät ihmishahmot ovat ihastuttaneet ihmisiä monissa maailman kolkissa, kuten Japanissa ja Islannissa. Pietarissa ja Riikassa.
Tällä hetkellä hänen teoksiaan voi nähdä Uudessa Kaarlepyyssä Topeliuksen juhlavuoden kunniaksi. Leikkiin kutsuvat teokset on erityisesti suunnattu lapsille. http://lastenkirjainstituutti.fi/tapahtuma/topeliuksen-satumaailma-topelius-sagoland
Nauttikaa Suomen valoisista kesäöistä! Kyllä ne kuitenkin voittaa tällaiset valojuhlallisuudet!
Upeita valoteoksia! En ole koskaan käynyt noissa valojuhlallisuuksia, joten kiva nähdä niitä näin ruudun kautta.Ja olipa teillä mielenkiíntoinen tapaaminen valotaitelijan kanssa:)
VastaaPoistaJael, kannattaa kyllä vuoden päästä suunnata askeleensa näihin kekkereihin, niin upeita teoksia oli.
Poista